Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel

Brussel – De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besliste in 1987 om 26 juni uit te roepen tot “Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel” als antwoord op de drugsplaag. Deze dag, waarop wereldwijd evenementen georganiseerd worden met steun van de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), heeft als doel het publiek bewust te maken van de gevaren die verbonden zijn aan drugsgebruik.

 

Zoals elk jaar hebben leden van de vereniging "Zeg Neen Tegen Drugs", hun stem laten horen via een massale verspreiding van educatieve brochures. Deze boekjes werden uitgedeeld in La Hulpe, Rixensart, Doornik, Charleroi, het centrum van Brussel, Ukkel, Sint-Gillis, Laken, Etterbeek, Audergem, Elsene, Ninove, Antwerpen, Mechelen, Ronse, Hoeilaart en Oudenaarde bij handelaars, ouders en jongeren. Ze werden verdeeld in de straten, in brievenbussen en ter gelegenheid van een festival op het strand in Oostende.


In slechts enkele dagen werden meer dan 25.000 boekjes verspreid door een veertigtal vrijwilligers. Ze werden door de bevolking warm ontvangen en aangemoedigd dit werk verder te zetten “Omdat drugs overal zijn en jongeren het eerste doelwit zijn van de dealers”.
Verschillende handelaars verklaarden dat “ze geconfronteerd worden met meer en meer jongeren van  steeds jongere leeftijd die op alle mogelijke manieren proberen alcohol te kopen, maar die ook regelmatig en blijkbaar zonder tegenstand cannabis gebruiken”.
Een groot aantal bezorgde ouders stelde de vraag:”Dit overkomt niet alleen anderen en onze kinderen lopen ook risico, maar wat kunnen wij doen”?


Op woensdag 25 juni werd in Brussel een tweede Europese bijeenkomst gehouden over drugspreventie met sprekers uit Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en natuurlijk België. Er werd een stand van zaken gepresenteerd van de Europese situatie met betrekking tot drugs en de verschillende activiteiten ter preventie van drugsgebruik, activiteiten die trouwens geprezen werden als efficiënte oplossingen.


De vereniging "Zeg Neen Tegen Drugs" biedt een aantal educatieve brochures, videoclips en documentaires over de meest gebruikte drugs aan. Deze materialen zijn in het bijzonder geschikt voor adolescenten en hun ouders, alsook voor opvoeders en onderwijzend personeel. 
Ze kunnen gratis gedownload worden op de website van de Foundation voor een drugsvrije wereld (http://nl.drugfreeworld.org).

Bekijk andere nieuwsitems

Drugs, laten we erover praten!

Brussel - Op 24 juni, ter gelegenheid van de Internationale Dag Tegen Drugsmisbruik en Ill...
29-06-2021

Preventie van drugsverslaving

Zaterdag bracht het Zeg Neen Tegen Drugs-team een bezoek aan het historische Mechelen, gel...
20-06-2021

Wanneer kennis beschermt

Op zondag 13/06/21 bracht het Zeg Neen Tegen Drugs-team een bezoek aan de gemeente Steenok...
13-06-2021

Jouw steun maakt het verschil🤝❤️

Omdat alcohol- en drugsgebruik niet alleen stijgen, maar ieder jaar steeds jongere en jongere levens treffen, is de missie van de vereniging Zeg Neen Tegen Drugs om jonge levens tegen de verwoestende effecten van drugs te beschermen.

 

Meer info over giften
DOE EENGIFT